Viltfärsbullar

Köttbullar gjorda på viltkött blir ofta någonting extra. Det här är ett enklet recept som går fint att variera efter smak.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 500 gram älg- eller rådjursfärs
  • ½ dl ströbröd
  • 1 liten gul lök
  • 3/4 dl grädde
  • 1 ägg
  • 2 msk sherry eller konjak
  • 6-8 enbär
  • ca 1 tsk salt
  • 1 krdm vitpeppar

Gör så här:

Cirka 40 stycken

Krossa enbären och lägg dem att svälla i sherryn eller konjaken tills bären mjuknat något. (Du kan också lägga bären i hett vatten för att få dem att mjukna.) Blanda mjölken med ströbrödet och låt svälla några minuter. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i lite smör och låt svalna. Blanda samma alla ingredienserna i en bunke och rör till en slät smet. Låt smeten stå och vila en stund inna du hanterar den.

Rulla till små, runda köttbullar och lägg på ett fat eller en skärbräda. Blöt gärna händerna så går det lättare att rulla bullarna.

Stek köttbullarna i smör/ margarin i en rymmlig stekpanna. Börja med att steka på medelhög temperatur och sänk sedan till låg värme och låt bullarna bli helt genomstekta. Tiden beror på storleken på bullarna. Gör du mindre köttbullar och steker vid något lägre värme brukar det ta 5-7 minuter att genomsteka.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av MN
3 januari 2011

Vill bara säga att vi brukar göra köttbullar på hare och det blir mycket gott. Inga konstigheter utan följ bara ett vanligt recept, byt bara ut nötfärsen mot harfärs.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Kladdkakor

Kladdkaka med hallon

Variera favoritfikat och sätt smak på kladdisen! Kladdkaka med hallon är enkel lyxfika.

kladdkakor.se

Frukostbullar

Andra bullar

Grovt är gott! Med lättbakade små yoghurtbröd får du en bra start på dagen.

frukostbullar.se


Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

Frön och nötter ger smak åt de flesta bakverk. Använd skalade solrosfrön för att baka nötiga limpor och grova surdegsbröd. Rosta dem i en het panna och strö fröna över salladen. Eller använd dem som smakhöjare och bas i läckra solrosbollar. Till fikat passar lättbakade småkakor alltid bra! En variant på russinkakor med solrosfrön och grahamsmjöl ger härligt nötig smak. Helt utan nötter.

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...